transparant copy  PENTALPHA

asal = oorsprong, afkomst, herkomst
oesoel = meervoud van asal     
asal oesoel = stamboom

Toen grootvader E.E. Meijer na de Japanse inval van maart 1942 werd geïnterneerd en voor enkele jaren in Japanse krijgsgevangenschap belandde, bleef zijn gezin achter in Batavia. Geprobeerd werd om hem weer vrij te krijgen. Dat kon alleen indien kon worden aangetoond dat hij geen Nederlander was, qua afkomst. Er moest daartoe worden aangetoond dat hij afstamde van tenminste drie Indonesiërs. Velen hebben in die tijd het Landsarchief in Batavia bezocht om hun afstamming door te spitten, op zoek naar voorouders waarmee een inlandse afstamming kon worden aangetoond. Deze actes staan bekend als de zogenaamde 'Asal Oesoels'.
Bijgaand de Asal Oesoel van Emile Eugène Meijer. Mijn grootvader, die op 23-april-1908 is geboren te Soerabaia (Pesapèn) en is overleden te Huis ter Heide op 10-november-1997.

In deze Asal-Oesoel komen diverse namen van families voor. Er werd destijds lukraak in alle richtingen gezocht naar inlandse voorouders; het was immers een zaak van leven en dood. Het heeft echter niet mogen baten. Emile Meijer bleef in gevangenschap en kwam pas na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, en de daaropvolgende Japanse capitulatie, op het nippertje vrij. Na de doorstane ontberingen heeft hij langdurige behandeling ondergaan in het Oranje Nassau-Oord ziekenhuis in Renkum, om weer te herstellen van de beri-beri en tuberculose. Tijdens zijn langdurige gevangenschap heeft hij op West-Java en in Singapore dwangarbeid moeten verrichten.

EE Meijer POW EE Meijer POW2 EE Meijer jong EE Meijer Semarang
E.E. Meijer als ex-POW, najaar '45. Zijn gevangenschap eindigde in Changi-jail (Singapore) Kort na Japanse krijgsgevangenschap,
nog met het heiho-petje
  E.E.Meijer omstreeks 1925 Nieuw Semarang, najaar 1933

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

  

Onderstaande Asal Oesoel is gedateerd  26 november 2602, volgens de door de Japanse bezetter opgelegde jaartelling die staat voor 1942.

Asal Oesoel 500 Asal Oesoel Achterzijde 500
voorzijde Asal Oesoel achterzijde Asal oesoel

 

 

 

    

Er komen interessante namen in de Asal Oesoel voor: Hakkenberg Salomonsz  - Tiber - CasanovaNiemansverdriet - van der Geugten.
Onderzoek dat 40 jaar later werd uitgevoerd zou deze gegevens bevestigen. Bovendien kon nu verklaard worden waarom sommige takken van de stamboom destijds niet verder zijn onderzocht:  ze leidden naar de Nederlandse afstamming en kwamen uit in Haarlem, Leiden of Numansdorp.

        

EEmeijer GCArnoldus Huwelijk EE Meijer GC Arnoldus Huwelijksfeest Meijer Arnoldus
Soerabaia ca. 1931 Soerabaia, 31-1-1931: huwelijk E.E. Meijer en G.C. Arnoldus Batavia/Jakarta 1956: viering25-jarig huwelijk