Spring naar inhoud

Corbelli

Amsterdam ca. 1912: Gezin G.G.A. Corbelli-Bent

Mijn grootmoeder, Margot van de Ven (1901-1974), heeft omstreeks 1932 een kortstondige niet-huwelijkse relatie gehad met Giuseppe (‘Sep’) Corbelli (1907-1945). Margot woonde en werkte destijds in Soerabaia. Uit deze relatie is in 1932 te Soerabaia R.W. van de Ven geboren, mijn vader. Na zijn geboorte zijn Margot en Guiseppe ieder huns weegs gegaan en hebben elkaar voorzover bekend, nooit meer gezien. Margot trok weer in haar familiehuis in te Malang (Lowokwaroe) waar mijn vader zou opgroeien. Guiseppe zou uiteindelijk na de Japanse invasie en internering als dwangarbeider omkomen aan de Pakan Baroe spoorlijn, samen met zijn broer André Corbelli. Margot is ongehuwd gebleven en overleed te Zeist op 9-11-1974.


Grootvader Guiseppe Corbelli verloofde zich later (1941) te Batavia met L.F.M. Drenth. Vanwege de Japanse invasie is de huwelijksvoltrekking (3-3-1942) naar Bandoeng verplaatst. Of het huwelijk daar juist tijdens de invasie v.a. 28 februari ook heeft plaatsgevonden is mij niet bekend. Guiseppe zou na de capitulatie (8-3-1942) als dwangarbeider in 1945 omkomen aan de Pakan Baroe  lijn, het lot van L.F.M. Drenth is onbekend.
G.A. CorbelliG.G.A. Corbelli

De speurtocht naar wie mijn grootvader was, heeft destijds (1978/79) wel moeite gekost, omdat de kwestie was verzwegen en er in de vooroorlogse periode een taboe op rustte. Directe ooggetuigen waren er niet meer. Hoe kon het dan toch lukken?
De achternaam was overgeleverd, en de vertelde verhalen bleken accuraat. De vertelde herinneringen bleken na 50 jaar samen te vallen met de gevonden feiten. De uiterlijke overeenkomst tussen mijn vader en Guiseppe Corbelli aan de hand van foto’s is opvallend. DNA-vergelijking heeft overigens nooit plaatsgevonden. De kwestie lag gevoelig. Op grond van deze gegevens is destijds verwantschap zeer aannemelijk geacht. De laatste nog levende zuster van Guiseppe (Henriette (‘Jet’) Corbelli) is in 1995 overleden, mijn vader is in 2010 overleden. De tand des tijds heeft de rest gedaan.

Overgrootvader G.G.A. Corbelli

Het gezin Corbelli stamt af van G.G.A. Corbelli, een Italiaanse immigrant die in 1863 geboren was in Masera, Noord-Italie, die eind 19e eeuw als metselaar, schoonsteenveger en rookverdrijver in Amsterdam was neergestreken. Hij huwde met M. Bent en zij kregen 4 kinderen. Hij werd in 1917 (Stsbld. 109, 2-1-1917) genaturaliseerd tot Nederlander. Op deze wijze kom ik aan mijn Italiaanse en Westfriese voorouders.

Grootvader Giuseppe (‘Sep’) Corbelli en zijn broer André zijn in 1945 binnen twee maanden na elkaar overleden als dwangarbeiders bij de aanleg van de Pakan Baroe-spoorweg dwars door Midden Sumatra. Dat is die andere spoorweg in Azië die aan zovele duizenden dwangarbeiders op afgrijselijke wijze het leven heeft gekost. Zij zouden ook op de getorpedeerde Jonyu Maru hebben gezeten, maar dit heb ik nooit kunnen achterhalen.
Eerst zijn beide broers te Padang op Sumatra S.W.K. begraven, later zijn hun graven overgebracht naar het Ereveld Leuwigajah nabij Bandoeng, West Java.

Daar rusten beide broers nu zij aan zij in vak IV, de nummers 219 en 220.

image021
Brief (1947) van Kon.Wilhelmina aan de nabestaanden
Ereveld dwangarbeiders Pakan Baroe te Padang (later overgebracht naar Java)