Spring naar inhoud

Familiewapen Van de Ven

3 koperen stempels van Fam. Van de Ven

Vanwaar de naam ‘Pentalpha’ als naam van deze website? De pentalpha – ook wel pentagram genoemd – heeft als letterlijke betekenis: vijfpuntige ster. Deze ster kan in ‘n vloeiende beweging uit één lijn getekend worden.
Deze ster komt sinds mensenheugenis voor in het familiewapen van mijn familie ‘van de Ven’. De oudste gedateerde acte waarop de pentalpha voorkomt is die op een notariële van notaris L.C. van de Ven (Den Bosch, 1802) die leefde van 1770-1849. De bedoeling hiervan is onbekend.

De pentalpha komt (behalve in de literatuur) voor op drie overgeleverde koperen stempels waarvan de herkomst van de laatste 100 jaar weliswaar bekend is, maar dateringsonderzoek naar de bron van deze stempels uit Nederlands-Indië heeft nog niet plaatsgevonden. Hieronder in close-up de pentalpha’s zoals ingegraveerd in drie (oude) koperen stempels die linksboven staan afgebeeld.Hieronder lak-afdrukken van het familiewapen ‘Van de Ven’ afkomstig uit notariële archieven in Helmond, resp. ‘s-Hertogenbosch.
Beide stempels dragen als voornaamste baiskenmerk de drie eendjes die in dezelfde richting zwemmen.
De beide notarissen die deze afdrukken maakten, waren volle neven van elkaar, ongeveer even oud, en hebben enige tijd hun functie tegelijkertijd uitgevoerd, maar niet in dezelfde plaats.
De rechter lakafdruk is afkomstig van R.W. van de Ven (1932-2010), gemaakt met een zegelring die uit Ned.Indië afkomstig is en die zou hebben toebehoord aan J. van de ven (1902-1966)

Stempel Notaris J.W. van de Ven die leefde van 1781-1840 (Helmond, 1840)
Stempel Notaris L.C. van de Ven, Sr., die leefde van 1770-1849, ’s Hertogenbosch 2-4-1806, arch. 3761
Zegelringafdruk in witte was, afkomstig van R.W. van de Ven (1932-2010), mogelijk uit Ned.Indië.