Spring naar inhoud

Naar Patria

In elk Indisch album kom je ze tegen: foto’s van het vertrek vanaf ‘Priok’ naar Holland, en de blik op de achterblijvende uitzwaaiers aan de kade. Of juist andersom.

Ontelbaren hebben deze reizen gemaakt, door de eeuwen heen. Ziekteverlof naar Nederland voor een aantal maanden, verlof na 6 jaar tropendienst, het afscheid na een heel leven in Indië, er waren duizenden redenen. Deze foto’s tonen een tijd die niet meer bestaat: van stoomschepen, van lange zeereizen, van Hollands Glorie, van Tandjong Priok.
‘Priok’ is de haven waar mijn grootvader van circa 1935 tot 1958 – uiteraard met tussenpozen vanwege, zeg maar, het Japanse intermezzo en de revolutionaire nasleep ervan – in dienst was van de toenmalige Rotterdamse Lloyd. Hij heeft op Priok als o.m. magazijnmeester gewerkt. Diens verhalen over Priok waren divers en eindeloos en hij sprak er graag over.
Bijgaand enkele foto’s uit verschillende familiealbums, gemaakt vanuit het vertrekkende schip naar de uitzwaaiers op de kade.
Een vergankelijk beeld. Die haven bestaat nog steeds, onder dezelfde naam, maar toch anders. Die setting: de tropische kleding, de witte koloniale uniformen, de vrouwen in hun lichte wuivende jurken, de gezichten, de hoeden, de helmen, de vanzelfsprekendheid van de situatie. Een prachtig beeld.

 

April 1936: vertrek Marnix van St.Aldegonde van Batavia naar Rotterdam
Ansicht van de afvaart Willem Ruys te Tg.Priok, sept. 1955 bij vertrek van fam. Juch
Vertrek van de Willem Ruys uit Tg. Priok, sept. 1955, a/b fam. Jüch uitgezwaaid door echtpaar Meijer-Arnoldus