Spring naar inhoud

Probolinggo 1914

PROBOLINGGO ca.1914

Probolinggo is tegenwoordig voor de toerist vooral bekend als doorgangsroute naar Bali. Even overnachten op het strand van de vergane glorie op Pasir Putih, of naar Probolinggo als startpunt voor een Bromo-tour. Hoe was het er 100 jaar geleden? Hieronder een kleine impressie. Prachtige beelden uit een andere tijd (bron: M. Busch).

De galerij van Huize Lastdrager. Mogelijk betreft het W.F.H. Lastdrager, prominent inwoner van Probolinggo, lid gemeenteraad, IEV-er, overleden te Probolinggo op 27-11-1938. Foto hieronder de voorzijde van dezelfde woning.

Huize Vreede. Mogelijk betreft het hier (familie van) Mr. J.B.A. Vreede (ca. 1860-1928), president v/d Landraad te Soerabaia, familie van hem woonde in Probolinggo (F. Vreede) in 1928.
Probolinggo, 8 maart 1914. Vrouw zittend in zwarte rok, sinds 1909 weduwe M.M. Busch-Von Hugo, aan haar rechterzijde staand haar zoon J.W.M. Busch en aan haar linkerzijde haar dochter A.E.H. Busch. Overige personen onbekend.
Huize Busch
Huize Broekhals. In 1913 werkte een Broekhals in Probolinggo bij de firma Fraser Eaton.

 

 

Onbekend, Probolinggo.
Huize Bodemeyer. Mogelijk betreft het hier de woning van Ch.E. Bodemeyer, in 1909 assistent-resident te Probolinggo, die in 1911 resident werd van Madoera. Een andere mogelijke kandidaat is Ch.F.P. Bodemeyer, in 1908 buitengewoon voorzitter landraad te Probolinggo.
Groep "Hooiwagen", wellicht betreft dit een bal masqué groepje, of een tableau vivant-gezelschap.
Gezelschap te Klakah, enkele tientallen km's zuidelijk van Probolinggo aan de zuid Semeroe-route gelegen. Er liep een spoorverbinding van Probolinggo via Klakah naar o.a. Loemadjang, Djember, Bondowoso/Sitoebondo en uiteindelijk naar Banjoewangi. Foto is mogelijk gemaakt aan de hellingen van de G. Lamongan. Bij Klakah lag ook de Suikerfabriek Ranoepakis.

 

Vertrek van de trein uit station Probolinggo naar Klakah, voor een verjaardag.