Spring naar inhoud

Probolinggo + familie

Probolinggo tramstation, ca. 1900 (ansichtkaart)

Mijn voorouders woonden, werkten en leefden van ca. 1850-1920 in de oostjavaanse havenstad Probolinggo, waar zij volgens overlevering zouden hebben gewoond in een huis aan de Zeestraat. Er zijn destijds ongetwijfeld vele foto's van gemaakt, maar alles wat daarvan restte, is bij de inval van de TNI in Malang in eind 1946 tijdens de beruchte bersiap-periode, helaas verloren gegaan in het huis op Lowokwaroe.
Van hen en van hun verblijf aldaar, zijn daarom nu nauwelijks nog sporen te vinden, behalve verwijzingen in archieven in het Arsip Nasional (Jakarta), adresboeken, en jaarverslagen.
De laatste fysieke sporen zijn ca 1977 weggevaagd met de ruiming van de Europese begraafplaats van Probolinggo.
Gelukkig zijn de grafteksten van die begraafplaats ooit gepubliceerd en bewaard gebleven. De eerste vermeldingen betreffen omstreeks 1845 Jean Guillaume Renardel de Lavalette (1828-1918). Hij volgde van 1843 tot 1845 op de Amsterdamse zeevaartschool de opleiding tot stuurmansleerling, en is op 19 september 1845 met de Maximiliaan Theodoor naar Nederlands-Indië vertrokken. In 1849 werd in Semarang zijn enige kind, Margaretha Johanna Cornelia (1949-1939) geboren. Jean Guillaume was in de jaren 90 van de 20e eeuw directeur van de koffie cultuuronderneming Bandoe Ardjo, waarin hij samen met zijn veel jongere (half-)broer Gerrit Christiaan Renardel de Lavalette, actief was. Hij is mijn betovergrootmoeders vader, en de sporen lopen door tot ca. 1920 toen de familie Probolinggo definitief inruilde voor de koelere (berg-)stad Malang. Daar bouwden zij op Lowokwaroe een huis dat pas in 2004 zou worden afgebroken.
Mijn betovergrootvader Willem Christiaan van de Ven, (geb 's Hertogenbosch 1839- overl Malang 1881) gehuwd met M.J.C. Renardel de Lavalette (geb Semarang 1849- overl Malang 1939), had in Probolinggo samen met zijn compagnon R.S. Thal Larsen een in- en exportfirma gevestigd.

Ook een zus van Willem Christaan: Louise Wilhelmina Christina van de Ven, is in Probolinggo getrouwd, zie de linker advertentie uit 1861.
Een broer van Willem Christiaan, Leendert Cornelis van de Ven (1830-1912) was gehuwd met Maria Charlotte Elisabeth Hesselaar (1827-1874), zij verloren hun kind (naam onbekend) in 1859 te Probolinggo (rechter advertentie).
Nu - vele jaren later, probeer ik mij een beeld te vormen van dat koloniale Probolinggo van ver voor 1920.
Via boeken, foto's, ansichtkaarten. Bijgaand een - kleine - impressie van Probolinggo via enkele ansichtkaarten die ik bezit.
Ik houd mij aanbevolen voor beelden van Probolinggo vòòr 1920.

Tramstation te Probolinggo
Station S.S. Probolinggo
Probolinggo suikerfabriek
Spoorstation te Probolinggo
badplaats bij Soember Patjar, Probolinggo
Opleidingsschool voor inl. ambtenaren te Probolinggo
Suikerfabriek te Probolinggo
De opleidingsschool te Probolinggo
Opleidingsschool voor inl.ambtenaren
Opledingsschool voor inl. ambtenaren te Probolinggo
Anker plaats te Probolinggo
De 1e openbare lagere school te Probolinggo
De badplaats Ombul bij Probolinggo
Missigit te Probolinggo
Kweekschool voor inl. onderwijzers te Probolinggo
Heerenstraat Probolinggo
Heerenstraat te Probolinggo
Plein en ingang Heerenstraat
Heerenstraat
Haven
Haven te Probolinggo
Europeesche wijk te Probolinggo
Societeit "Harmonie" te Probolinggo
Assistent-Residentiewoning te Probolinggo
Chineesche straat, Probolinggo
Haven ("broekan") te Probolinggo
Haven ("broekan")
Haven Probolinggo
Lokomotive für die Probolingo Stoomtram Maatschappy
 
 
Protestantsche Kerk
Protestantsche Kerk te Probolinggo