Spring naar inhoud

TJIKINI Ziekenhuis

Tjikini-stempel

Het in 1879 in Batavia gestichte protestantse diaconessenziekenhuis Koningin Emma, het latere en huidige nog steeds bestaande Tjikini-ziekenhuis aan Jl. Raden Saleh (destijds: Raden Salehlaan 40, Weltevreden), was het ziekenhuis waar mijn moeder G.M. Meijer (1933-2008) haar opleiding tot verpleegkundige heeft gehad. In die tijd woonde zij in Djakarta aan de Djalan Tjemara no. 8. Zij was vanaf 18-11-1952 in het Tjikini-ziekenhuis werkzaam als leerling-verpleegster. Haar salaris bedroeg Rp. 395,= per maand. Eind 1954 vertrok zij met de Willem Ruys voorgoed naar Nederland. Na haar repatriëring overkwam haar als gediplomeerde datgene, wat vele van haar lotgenoten die naar Nederland waren gerepatrieërd destijds is overkomen: hun diploma en (levens-ervaring) werd niet erkend en zij konden opnieuw de opleiding in. Zij heeft toen vanaf 10-1-1955 opnieuw de opleiding gedaan in het gemeentelijke Zuidwal-ziekenhuis in Den Haag. Deze schrijnende situaties hebben in Indische kring heel veel wrok veroorzaakt. In de geschiedschrijving heb ik hierover nooit iets gevonden, hoewel mij uit eigen ervaring diverse voorbeelden bekend zijn.
Na haar opleiding in het Haagse Zuidwal-ziekenhuis heeft zij daar enkele jaren gewerkt tot medio 1959.

Hieronder beelden van een logeerpartij van het verplegend personeel naar een bungalow te Sirnagali, in de Poentjak. Mij is onbekend of Tjikini dit buitenverblijf zelf bezat of slechts huurde.

Personeelsuitstapje naar de Poentjak
Zittend G.M. Meijer

Geheel rechts G.M. Meijer

G.M.Meijer (kinderpaviljoen)
Staand G.M.Meijer (Overigen onbekend)
Zuster i/h midden G.M. Meijer

9-10-1954: Werkgeversverklaring van Tjikini-ziekenhuis, ondertekend door de Adj. Directeur H.J.Snoep, voor G.M. Meijer bij haar vertrek naar patria. Nov. 1954 zou zij met de Willem Ruys voorgoed naar NL gaan. Pas in december 1990 keerde zij voor het eerst terug in haar geboorteland en bezocht daarbij ondermeer ook het huidige R.S. Cikini.

Opleidingsspeld Tjikini
Verpleegstersspeld Tjikini
Tjikini-verpleegster Marijke Dalhuysen
Groet uit Batavia. Diaconessen huis (Paviljoens) Tjekini (ansichtkaart verstuurd 1910)
Iene Bering, kamergenote van G.M. Meijer te Tjikini (K52)
Zusters Afd. D, 1953
Zusters Afd. D, 1953


TEMPO DOELOE
Hieronder een beeld van het Kon. Emma ziekenhuis “Tjikini” in het echte vooroorlogse Tempo Doeloe, begin 20e eeuw, aan de hand van enkele ansichtkaarten van mijn moeder afkomstig. Haar verpleegkundige-opleiding heeft zij hier gekregen. Als ex-bewoonster en ex-medewerkster van dit ziekenhuis heeft zij – als toerist – ruim 40 jaar later, tweemaal een nostalgia bezoek mogen brengen aan het ziekenhuis, in 1990 en in 1997.

Theetafel van de zusters
Konijnenvreugde – Kinderpaviljoen
Herstellende patiëntjes – Kinderpaviljoen
Het nieuwe paviljoen
Kraampaviljoen
Palmentuin
Polikliniek
Vrouwenpaviljoen
Kapel
Kinderpaviljoen
 
Doorkijk op oude paviljoen
Oprijlaan