Categorie: Indonesië

  • Peneleh impressies

    PENELEH – DIVERSE BEELDEN Hieronder een kleine fotografische impressie van Peneleh. Soms met een ons vergunde blik uit het verleden erbij.   BEELDEN VAN OMGEVING KAMPONG PENELEH OP OUDE ANSICHTKAARTEN HIER RUSThet stoffelyk overschot van denH.E.G. Heer P.J.B. de PEREZin levenVice president van den Raad van Indië, Gouvernements Kommisarisvoor de Bonische Expeditie, Ridderder Orde van den…

  • Peneleh 1998

    De oude Europese Begraafplaats “PENELEH” te Soerabaja (door Rob van de Ven Renardel de Lavalette, eerder verschenen in tijdschrift Moesson, 43e jg. nr.10 dd. april 1999) Begin vorig jaar bezocht ik Surabaya om nog eenmaal op de oude, Europese begraafplaats Peneleh, gelegen vlakbij het centrum van Surabaya, de graven van mijn voorouders te bezoeken en…

  • Probolinggo 1914

    PROBOLINGGO ca.1914 Probolinggo is tegenwoordig voor de toerist vooral bekend als doorgangsroute naar Bali. Even overnachten op het strand van de vergane glorie op Pasir Putih, of naar Probolinggo als startpunt voor een Bromo-tour. Hoe was het er 100 jaar geleden? Hieronder een kleine impressie. Prachtige beelden uit een andere tijd (bron: M. Busch).  …

  • Ons huis in Probolinggo

    ONS  HUIS IN PROBOLINGGO Per 1-7-1869 richtten W.C. van de Ven (mijn betovergrootvader) en R.S.T. Larsen in Probolinggo samen hun export- en afscheepfirma op onder de naam ‘Van de Ven, Larsen & Co.’. Er is niets bekend over de eerste ontmoeting tussen Rasmus Samuel Thal Larsen (de oorspronkelijke achternaam ‘Larsen’ is door ambtelijke dwaling uiteindelijk…

  • Neumann van Padang

    NEUMANN van PADANG (via-via aangetrouwd) De vele publicaties van de productieve en erudiete vulcanoloog Maur Neumann van Padang zijn ook nu nog vrij gemakkelijk via de diverse antiquariaten te vinden. Die gaan over de vele vulkanen in Nederlands-Indië waar hij ruim voor de Tweede Wereldoorlog op zijn expedities onderzoek heeft verricht. Ook diverse vulkanen elders…

  • Naar Patria

    Probolinggo tramstation, ca. 1900 (ansichtkaart)    

  • Malang Tempo Doeloe

    Probolinggo tramstation, ca. 1900 (ansichtkaart)    

  • Europese begraafplaats Soekoen

    Hoofdingang van Soekoen met ingangstoren, gezien vanuit de binnenzijde. Soekoen in 1948 “De nacht van den dood Is de dageraad van den geest” De voormalig Nederlandse begraafplaats ‘Soekoen’ in de Malangse wijk Soekoen was in 1921 de opvolger van Klodjen Lor, en is tegenwoordig nog volop in gebruik.Soekoen’s markante hoofdingang met de robuuste toren kan…

  • Petamburam

    HOLLANDSE GRAVEN OP PETAMBURAN Petamburan, in de Nederlandse tijd ook wel ‘Laanhof’ geheten, werd in gebruik genomen op 1 april 1920 en was destijds in Batavia de opvolger van het volgestouwde Tanah Abang. Inmiddels bestaat Tanah Abang al geruime tijd niet meer, maar Petamburan nog wel. Sterker, het wordt nog steeds gebruikt. In het district…

  • Monorail van Grobogan

    Overgrootvader L.A. van de Ven was omstreeks 1908-1910 houtvester in het boschdistrict Grobogan (noordelijk van Poerwodadi) , Midden Java. Hij heeft zich daar ingespannen bij de studie naar en het realiseren van een monorailsysteem voor het vervoer van hout naar de lager gelegen delen. Hierboven een impressie van hoe het eruit heeft gezien.  Schrijfster Augusta…